Rådgivning / Den Spiselige Have

Den Spiselige Have

 
 
I en typisk villahave er blomsterbede med flerårige stauder oftest placeret tættest på stuehuset. Synlige fra huset får blomsterbede massere af opmærksomhed, mens køkkenhaven (hvis der er en) er placeret bagerst i haven og måske endda gemt langt væk bag en busk. Men der er ingen grund til, at de to havetyper ikke kan kombineres for optimal udnyttelse af begge!
 
Hvad hvis vi kan kombinere køkkenhavens høje produktivitet og store nytte med blomsterhavens lette opretholdelse og ynde? Det kan vi! Mange af de almindelige prydplanter er nemlig spiselige og tilmed utrolig smagfulde. Faktisk er mange af dem oprindeligt kultiveret som spiseplanter fremfor prydplanter! Mange andre planter er mindre kendte, men næringsrige grøntsager, som også tager sig smukt ud i et godt havedesign.
 
Hele bede kan designes og anlægges med spiselige grøntsager og urter kombineret med små dækplanter, der minimerer lugning, og som samtidig er nyttige i køkkenet. Hermed ikke sagt, at blomsterbedet skal skrottes. Vi anbefaler dig heller ikke helt at komme af med køkkenhaven. Mange af vores nutidige grøntsager vil nemlig ikke trives i bede med veletablerede stauder og urter.
 
Brugen af ukrudts-undertrykkende dækplanter og mulddække (dækning med træflis, dødt plantemateriale eller andet organisk materiale) mellem de større planter medhjælper til at bibeholde en sund og næringsrig jord, så du slipper for altid at skulle luge. Brugen af flerårige planter i sådanne bede og haver reducerer nødvendigheden af kunstgødning, som følge af planternes tætte og sunde rodsystem, og forlænger dermed høstsæsonen af de lækre planter.
Se også Fordele ved Flerårige Planter for mere information.  
  
I forbindelse med design og hjælp til etablering af din spiselige prydhave, tilbyder vi generel introduktion til økologien i din have. Dine prydplanter lever og vokser kun sundt og smukt, hvis din havejord er rig på organisk materiale og et bredt spektrum af jordorganismer. Derfor er det essentielt at vide lidt om, hvordan jorden skal behandles i løbet af året. -Eller rettere; din jord og dine planter vil trives bedst med så minimal indblanding fra dig som muligt. Det betyder (igen), at du kan fylde din salatskål og grøntsagskurv uden at skulle bruge al din fritid med at grave og luge!
Vi sammensætter et kursus i form af et overskueligt kompendium alt afhængigt af dine behov. Kontakt os gerne for uddybning og et uforpligtende tilbud.
 

Nytteplanter til den spiselige prydhave er bl.a.:

Dagliljer (Hemerocallis spp.)

Purløg (Allium schoenoprasum)

Kinesisk purløg (Allium tuberosum)

Moskus katost (Malva moschata)

Klokker (Campanula spp.)

Bibernelle (Sanguisorba minor)

Skt. Hansurt (Sedum telephium and hybrids)

Mitsuba (Crypotaenia japonica)

Konval (Polygonatum spp.)

Slangeurt (Polygonum bistorta)

Rabarber (Rheum rhabarbarum)

Sødskærm (Myrrhis odorata)

Salvie (Salvia officinallis)

Oregano (Origanum vulgare)

Timian (Thymus vulgaris)

Anis Isop (Agastache foeniculum)

Isop (Hyssopus officinalis)

Citronmelisse (Melissa officinalis)

Fenikel (Foeniculum vulgare)

Primula (Primula spp)

Jordbær (Fragaria spp)

Viol (Viola odorata)

Havesyre (Rumex acetosa)

Scorzonerrod  (Scorzonera hispanica)

Sukkerrod (Sium sisarum)

Ramsløg (Allium ursinum)

Ægte hundetand (Erythronium spp)

Blod skræppe (Rumex sanguineus)

Ribs, solbær og stikkelsbær (Ribes spp)

Dværg kvæde (Chaenomeles spp)

Havemælde (Atriplex hortensis)

Morgenfrue (Calendula officinalis)

Bladbede, “Rainbow Chard” (Beta vulgaris)

Persille (Petroselinum crispum)

 

Myrrhis v/Tycho Holcomb | CVR: 34829594 | Friland 30, 8410 Rønde - Denmark | Tlf.: +45 2423 3883